Acı ama gerçek: 81 il içinde en fazla daralma yaşanan il Kayseri oldu!

Acı ama gerçek: 81 il içinde en fazla daralma yaşanan il Kayseri oldu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kısa adı TEPAV olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, 81 ilin kişi başı milli gelirini araştırdı.

BAŞKANLIĞINI HİSARCIKLIOĞLU YAPIYOR

Mütevelli Heyeti 33 kişiden oluşan heyet içerisinde Başkanlığını Kayserili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’un yaptığı ve bunun yanı sıra heyet içerisinde Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin de yer aldığı Vakfın , araştırması illetle ilgili düşündüren tabloyu gözler önüne serdi.

 

EN HIZLI BÜYÜYEN İL MANİSA OLDU, KAYSERİ’NİN DURUMU DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Buna göre, 2019 yılında Türkiye genelinde en hızlı büyüyen il Manisa olur iken, Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYH)  en fazla daralan il Kayseri oldu. 2019 yılında kişi başı GSYH’si en hızlı azalan il sıramlasın da Kayseri 2’nci sırada yer aldı. Türkiye genelinde en hızlı büyüyen ilk 10 İl sırasıyla; Manisa, Osmaniye, Gaziantep, Ardahan, Hatay, Ağrı, Yalova, Kilis, Şanlıurfa ve Muş olarak sıralandı. Türkiye genelinde GSYH’sı en fazla daralan ilk 10 il sırasıyla; Kayseri, Kütahya, Aksaray, Kars, Ankara, Şırnak, Bingöl, Konya, Elazığ ve Tunceli oldu.

KAYSERİ, KİŞİ BAŞINA GELİRDE EN FAZLA KAYIP YAŞANAN  İLLER ARASINDA

Kişi başı gelirde en fazla kaybın yaşandığı iller listesinde de Kayseri ilk sıralarda yer aldı. Bu illerde araştırmada şu şekilde sıraladı: Ankara, Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Konya, Şırnak, Kütahya, Antalya, Batman ve Karaman.

“HEDEFLERE ULAŞILAMADI, YENİ POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR”

Yapılan araştırmada, Türkiye’nin hedeflerine ulaşamadığına da yer verildi. TEPAV araştırmasında, “Türkiye, 2000’lerin başında orta-düşük gelir grubundan orta-yüksek gelir grubuna sıçramıştı. Son 15 yılda ise Türkiye yüksek gelirli ülke olma hedefine halen ulaşamadı. 2019 yılı için ortaya koyduğumuz tespitler, Türkiye’nin yüksek gelirli ülke hedefine ulaşabilmesi için büyümenin İstanbul ve Kocaeli haricindeki diğer illere yani Anadolu geneline yayılması adına yeni politikalara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor” denildi.