14 yıldır maliyet nedeniyle kapalı olan o hat yeniden açılmalı! 17 yılda 53 bin 425 kişi…

Son günlerde artan intihar olayları ile ilgili dikkat çeken uyarılar…

14 yıldır maliyet nedeniyle kapalı olan o hat yeniden açılmalı! 17 yılda 53 bin 425 kişi…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Psikiyatri Derneği’nde Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Çalışma Birimi  üyesi olarak da görev yapan Psikiyatri Uzmanı Doç Dr Yunus Hacımusalar, intiharların bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve dünyada en sık 10 ölüm nedeni arasında yer aldığını dile getirdi.
Hacımusalar, “İntihar halk sağlığı sorunudur. Önlenebilir ölüm sebeplerinden biridir. İntihar destek hattı yani 'Umut Işığı Hattı' 14 yıldır kapalı. Yeniden açılmalı” çağrısı yaptı. 2008 yılına kadar bu konuda hizmet veren hattın, Sağlık Bakanlığınca maliyet gerekçesiyle kapatıldığı dile getirildi. 

PANDEMİ VE BAĞLI EKONOMİK SORUNLAR ARTIŞIN NEDENİ!
Bu konuda kamuoyuna birlikte çalışılması gerektiği mesajı veren Doç Dr Yunus Hacımusalar, “Ulusal anlamda etkin önlenme politikalar uygulanmalıdır. Türkiye’de de sürdürebilir ulusal bir programa ihtiyaç var” dedi. Pandeminin etkisiyle ruhsal hastalıklarda artışın ortaya çıktığını kaydeden Doç Dr Yunus Hacımusalar, “Pandemi ve pandemiye bağlı ekonomik sorunlar intihar davranışı artışına neden olan faktörler arasında” diye konuştu. 

İKİ YILDIR RAKAMLAR AÇIKLANMIYOR
Diğer yandan Türkiye’de  2002-2019 yılları arasında 53 bin 425 kişi hayatına son verdi. TÜİK koronavirüs salgınından bu yana ölüm istatistiklerini açıklamıyor. Bu nedenle intihar rakamları iki yıldır kamuoyuna yansımıyor ve basında yer almıyor. 

Dikkat çeken çağrı! En çok intihar vakası hangi mesleklerde görülüyor?