O dava sonuçlandı! Hukuk mücadelesini Tomarzalı kadınlar kazandı

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde belediyenin desteği ile kurulan tekstil fabrikasında çalışan işçilere ücret verilmediği, sigorta yapılmadığı iddiaları gündeme gelmiş ve bunun üzerine işçiler hukuk mücadelesi başlatmıştı. O dava sonuçlandı. Kazanan Tomarzalı kadınlar olurken CHP İl Başkan Yardımcısı Avukat Niyazi Ünalmış'tan açıklama geldi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

O dava sonuçlandı! Hukuk mücadelesini Tomarzalı kadınlar kazandı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde belediyenin de desteği ile bir tekstil fabrikası kurulmuş ve ilçede yaşayan vatandaşlara gelir kapısı olmuştu. Ancak, bu fabrikada çalışan işçilere ‘deneme süreci’ adını verdiği dönemde sigortalarını yapmadığı ve maaşları da asgari ücretin altında verildiği ifade edilmişti. İşçilerin bankaya yatırılan maaşlarının işçiler tehdit edilerek, işten çıkartılacakları söylenerek, baskıyla ellerinden maaş kartı alınarak işverenin muhasebecisi tarafından çekilip belirli bir kısmının işçilere verildiği iddia edilmişti. 

Zor durumda kalan işçiler haklarını aramak için bir araya gelerek eylem yapmış ve bunun üzerine de işten çıkarılmışlardı. Ardındanhukuk mücadelesi başlatan işçilerin ilk davası geçtiğimiz şubat ayında görülmüştü. O davadan bugün sonuç çıktı. Konuyu yakından takip eden CHP İl Başkan Yardımcısı Avukat Niyazi Ünalmış önemli açıklamalarda bulundu. 

‘Zafer emekçi kadınlarımızın’

“Dönemin AKP’li Tomarza Belediyesi’nin sahip çıkmadığı emekçi kadın işçiler, emeğin bayramının kutlandığı günlerde hukuk mücadelesini kazandı.” diyen Avukat Ünalmış, önce konuyu hatırlattı. Ünalmış, “Kuruluşunda, dönemin AKP’li Tomarza Belediyesi tarafından bolca reklamı yapılan, Tomarza’ya hizmet olarak gösterilen, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, valilerin, boy gösterdiği Tomarza Tekstil Fabrikası olarak bilinen; ancak açıldığı günden faaliyetini durdurduğu güne kadar; ‘deneme süresi’ adı altında işçilerini sigortasız çalıştıran, işçilerin maaşlarını asgari ücretin altında elden veren, maaşlarını ödemeyen ya da eksik ödeyen, işçilerin fazla mesailerini, resmi tatil ücretlerini ödemeyen, maaş kartlarını işçilerin elinden alıp maaşlarını ödemeyen belediyenin mülkiyetinde bulunan ve taşere ettiği Tomarza Tekstil Fabrikası’ndan ücretlerini alamadıkları için ayrılan kadın emekçilerin hukuk mücadelesi emeğin, emekçinin bayramının kutlandığı günlerde sona erdi ve zafer emekçi kadınlarımızın oldu.” dedi.

‘Adalet yerini buldu’

Süreci sabırla beklediklerini ve istedikleri sonuca ulaştıklarını aktaran Ünalmış açıklamasını şöyle sürdürdü; 

“Mahkeme, kadın emekçilerimizin hakkını teslim etti. Adalet yerini buldu. Nasıl ki aynı kadınlar, aynı emekçiler, 31 Mart yerel seçimlerinde, kendilerinin muhtaçlığından kar devşirmeye çalışmış, modern çağda köle gibi çalıştırmış ve haklarını da vermemiş olan dönemin AKP’li belediye başkanına ve avanelerine sandıkta gereken adaleti uygulamışlarsa, mahkeme de gerekli adaleti uygulayarak emekçi kadınlarımızın hakkını teslim etti.. Daha önce söylemiştim. Halk uyandı. Tomarza uyandı. Hem sandıkta, hem mahkemede, sabırla bekledik, sonuca ulaştık. Tomarza’mız, kadın emekçilerimiz kazandı… Destek veren, emek veren herkese teşekkür ediyoruz…”