Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?

Kayseri Olay haber merkezi olarak siz kıymetli okuyucularımız için Kayseri'nin tarihi ve gezilip görülecek yerlerini derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi daha… Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri, doğası, kültürü, tarihi, ve sanayiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehir ise içinde birbirinden fazla güzellik barındırıyor. Tarihin her döneminde büyük bir öneme sahip olan Kayseri’de tarihe tanıklık etmiş çok sayıda eser bulunuyor. İşte o eserlerden birisi Hızır İlyas Köşkü…

Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?

Kayseri Kocasinan ilçesi Erkilet kasabasında bulunan Hızır İlyas Köşkü, bir tümülüs üzerinde yapılmıştır. Günümüze gelemeyen bir kitabesine göre köşk 1241 yılında yapılmıştır. Bu kitabeyi ilk defa Mordtmann okumuş ancak bu kitabe sonradan kırılmış ve yok olmuştur. Sonraki yıllarda Barth bu köşkün planını yayınlamıştır.

Köşkün neden şehir dışına yapıldığı ise halen açıklık kazanmamıştır. Kimi araştırmacılara göre bu yapı Çifte Medrese’deki şifahanesinin göğüs hastalıkları bölümü olarak kullanılmıştır kimi araştırmacılara göre ise Selçuklu sultanlarının dinlendikleri bir yerdir.

Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?

Kalın duvarlı ve yontma taştan yapılan köşkün önünde bir merdiven olduğunu, zemin yüksekliği göstermektedir. Köşkün duvarları ön cephelerde yuvarlak, yanlarda ve arkada köşeli kulelerle desteklenmiştir. Köşkün giriş portali mermer kaplamalı olup, ana duvarlardan dışarıya taşan anıtsal bir görünümdedir. Burada birbiri içerisine geçmiş geometrik geçmeler ve aynı şekilde geometrik bordürler dikkati çekmektedir. Portalin içerisinde karşılıklı olarak yerleştirilmiş iki mihrabiye bulunmaktadır. Girişten sonra L şeklinde bir avluya geçilmektedir. Avlunun üzeri portalin arkasındaki bölüm çapraz tonozla, geri kalan bölümler de yuvarlak tonozlarla örtülüdür. Avlunun sağında kare planlı küçük bir mescit bulunmaktadır. Girişin solunda yuvarlak tonozla üzeri örtülü birbirlerine bitişik aynı ölçüde iki oda yapılmıştır. Bu odaların karşısında da avluya açılan yuvarlak kemerli bir mutfak vardır.

Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?

Diğer yandan bu köşk belediye tarafından restore edilerek yeniden faaliyete geçirildi. Kocasinan Belediyesi tarafından restore edilen Hızır İlyas Köşkü artık bir Gök Gözlem Evi.. Bilimsel projelerle gençleri geleceğin Türkiye’sine hazırlamak ve iyi astronotlar yetiştirilmek için ideal bir adres odu. 
 

Kayseri'deki bu köşkün hikayesini biliyor musunuz?