Kayseri Müzesi'ne tarihi bir yolculuk…

Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte Kayseri'nin görülmeye değer adreslerinden birisi daha… Kayseri Milli Mücadele Müzesi… Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri Müzesi'ne tarihi bir yolculuk…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri İç Anadolu’nun en büyük üçüncü kenti. Ticareti, sanayisi, kültürü ve mimari yapısı ile her dönem ön plana çıkan adreslerden birisi… Son yıllarda yapılan turizm atakları ile de dikkat çeken kentin gezilip görülecek yerleri saymakla bitmiyor. İşte o adreslerden birisi Kayseri Milli Mücadele Müzesi…

Kayseri Milli Mücadele Müzesi kültür aşkıyla yanan sizler için geliyor 

Kayseri Milli Mücadele Müzesi buram buram tarih kokan noktalardan birisi… 7’den 70’e herkesin kolay ulaşım sağlayacağı bu adres Melikgazi ilçesinde Kayseri Lisesi içerisinde bulunuyor. Herkesin gelip görebileceği geçmişe adeta ışık tutan ve yoğun duyguların hissedildiği Kayseri Milli Mücadele Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Kayseri Müzesi'ne tarihi bir yolculuk…

O dönem mezun vermedi

‘Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi’ adı ile 1893 yılında Kurşunlu Cami civarında hizmete giren Kayseri Lisesi 3 yıl rüştüye, 2 yıl idadi olmak üzere 5 yıl süreli bir okuldu. Lise, 1915 yılında ‘Sultani’ye dönüştürüldü. İkinci katının inşası 1916’da tamamlandı. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı okulun öğrenci sayısının azalmasına neden oldu. 1921 yılında okul Ankara Sultanisi ile birleştirilip 12 yıllık tam teşkilâtı yatılı sultanî durumuna getirildi.

Lise, 1921 yılında ise okulun son sınıf öğrencilerinin tamamı eğitimlerini yarıda bırakıp cepheye gittiği ve Sakarya Muharebesi'nde şehit düştükleri için mezun veremedi. Okul, 1923 yılın lise dönüştürüldü. 
Okul, 1935-1936 ders yılında kız ortaokulu ile birleştirildi. 1959 yılında bünyesinde bir Akşam Lisesi açıldı; 1982’de Akşam Lisesi kapatıldı. 1994-1995 öğretim yılında bünyesinde ‘Yabancı Dil Ağırlıklı’ bölüm açıldı. 2005-2006 yılında ‘Anadolu Lisesi’ haline geldi. 

Kayseri Müzesi'ne tarihi bir yolculuk…

2016 yılında müzeye dönüştürüldü

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol neticesinde 2016 yılının mayıs ayından itibaren Milli Mücadele Müzesi olarak halkın ziyaretine açıldı. Bu müze içeri girdiğiniz andan itibaren tüyleri diken diken ediyor. Tarihe tanıklık etmiş olan bu müzede Kayseri’yi daha yakından tanımış oluyorsunuz. Şehit olan askerleri unutturmamak adın açılan bu müzede mezun olmayan gençlerin diplomaları sergileniyor. Sadece diplomalar değil, o dönem kullanılan eşyalar, okullarda kullanılan araç gereçler, balmumundan yapılmış heykeller sizi bekliyor. 

Unutulmaz bir deneyim yaşamak için mutlaka Kayseri Milli Mücadele Müzesini ziyaret edin.

Kayseri Müzesi'ne tarihi bir yolculuk…