Gözler, 19 Eylül Perşembe günü açıklanacak kararda olacak!

Kayseri'de iş dünyası ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisinin yönünü belirleyecek verileri dikkatle takip ediyor. Gelecek hafta açıklanacak Merkez Bankası'nın faiz kararı, piyasalarda tarafından yakından takip edilecek. Detaylar Kayseri Olay'da...

Gözler, 19 Eylül Perşembe günü açıklanacak kararda olacak!

Kayseri'de iş dünyası, yatırımcılar ve vatandaşlar, Türkiye ekonomisinin geleceğini şekillendirecek önemli ekonomik verileri dikkatle takip ediyor. Bu hafta açıklanan Türkiye Perakende Satışları ve İşsizlik Oranı, ekonominin mevcut durumunu gözler önüne serdi. Gelecek hafta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı faiz kararı büyük merak konusu olacak.

İşsizlik Oranı düşüş gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan temmuz ayı iş gücü istatistikleri, olumlu bir gelişmeye işaret etti. Temmuz ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesine geriledi. İşsiz sayısı ise 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişiye düştü. Bu düşüş, geçen yılın aynı dönemine kıyasla da 0,5 puanlık bir iyileşmeyi işaret ediyor.

Perakende Satışlar açıklandı

TÜİK'in açıkladığı temmuz ayı ticaret satış hacmi endeksi, perakende ticaret satışlarının bir önceki aya göre yüzde 0,8 oranında arttığını gösterdi. Ancak, motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti, ile toptan ticaret satış hacminde düşüşler gözlendi. Perakende ticaret satışlarının yıl bazında ise yüzde 5,4 oranında arttığı görülüyor. 

Faiz kararı bekleniyor

19 Eylül 2024 Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eylül ayı faiz kararı, ekonomik gündemin odak noktası olacak. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz aylarda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararını almıştı. Ocak ayında faiz oranı yüzde 42,5’ten yüzde 45’e çıkarılmış, Mart ayında ise yüzde 50'ye yükseltilmişti. Kurul, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermişti. Bu nedenle, gelecek faiz kararı piyasalarda büyük bir merak uyandırıyor. Merkez Bankası'nın faiz politikası, enflasyonla mücadele, ekonomik büyüme ve döviz kurları gibi pek çok faktörü etkileyecek.

Kayseri'de iş dünyası ve yatırımcılar, bu verilerin ve kararların ekonomik stratejilerini nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor.