Dünya Bankası Türkiye Direktörü Lopez Türkiye'yi övdü...

Karbon Piyasası Geliştirme (PMI) Projesi'nin açılış toplantısında konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, 'İklim değişikliği ile mücadeleyi bir taraftan görev olarak görüyoruz, bir taraftan da severek yapıyoruz' dedi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Lopez Türkiye'yi övdü...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından dünyada ilk örneği Türkiye'de olacak ‘Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme (PMI) Projesi’ başlatıldı. PMIprojesiyle, yeşil dönüşüm hedefi doğrultusunda 12’nci Kalkınma Planı ve 2024-2026 Orta Vadeli Programda yer alan ulusal karbon fiyatlandırma araçları geliştirilecek.

Lopez: 'Türkiye’nin iklim değişikliği alanında yürüttüğü çalışmalardaki liderliği fark edilmeli'

‘Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme (PMI) Projesi’nin açılışında konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin iklim değişikliğinin çözümüne yönelik attığı adımlara ve bu alandaki öncülüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin iklim değişikliği alanında yürüttüğü çalışmalardaki liderliğini tebrik edeceklerini dile getiren Lopez, "Sadece bu konuda ne yaptığınızın değil, ülke olarak gösterdiğiniz liderliğin de fark edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gördüklerimiz ve tanık olduklarımız nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Lopez, Türkiye'nin yenilenebilir enerji girişimlerine işaret ederek bu girişim planlarının çok olumlu olduğunu, bu sayede iklim değişikliğinin çözümüne katkıda bulunabileceğini kaydetti. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu planların enerji güvenliğine ve ülkede yüksek verimliliğe de katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Türkiye'yi övdü...

'İklim değişikliğinin hasarlarından korunmak için gayret ediyoruz'

Açılış toplantısında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise Bakanlık olarak, şehircilik ve çevre alanındaki çalışmaların yanı sıra iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ettiklerini ifade etti. Bakan Özhaseki, Türkiye’yi iklim değişikliğinin meydana getireceği bir takım hasarlardan korumak için gayret ettiklerini söyledi. 

'En çok kirleten ülkeler, dünyayı tahrip etmeye pervasızca devam ediyorlar'

Bakan Mehmet Özhaseki, Sanayi Devriminden sonra insanoğlunun çok üretmeye ve bunun sonucunda da çok tüketmeye başladığını vurgulayarak, “Çok ürettiği için de çok tüketim başladı. Ancak, içinde bulunduğumuz bu dünyayı hoyratça kirletmeye başladılar. En büyük tehlike ve tehdit de burada. Ülke olarak bizim bu kirletmedeki etkimiz, tarihsel sorumluluğumuz çok az. Ancak, bu kirletmede en çok payı bulunan ülkeler ise çok lakayıt bir şekilde davranmaya devam ediyor. Aşırı şekilde, karbon emisyonlarını dikkate almadan üretmeye, vahşi bir şekilde satmaya, kendi ekonomilerini düzeltebilmek adına bütün dünyayı tahrip etmeye pervasızca devam ediyorlar. Biz iklim değişikliği neticesinde ülkemizi meydana gelebilecek kötülüklerden koruyabilmek amacıyla yapılan bütün mücadeleyi bir taraftan görev olarak görüyoruz ama bir taraftan da severek yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Türkiye'yi övdü...

'Ülke olarak görevimizi yapıyoruz'

Bu felaketlere karşı herkesin daha hassas olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Ülke olarak biz görevimizi hakkıyla yerine getiriyoruz. Paris İklim Anlaşmasına taraf olduk. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi koyduk. Zaten 2030 yılında artıştan yüzde 41 geriye çekme fikrini de zamanında biz taahhüt olarak söyledik ve bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz. Ayrıca yeşil dönüşüm için iklim kanunu önerimizi ve 2053 Net Sıfır Emisyona ulaşabilmek için yaptığımız çalışmalar da inşallah önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getireceğiz.” dedi.

'Geri kazanılması noktasında yüzde 35’lere kadar ulaştık'

Sıfır Atık konusunda da büyük çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefedi’ninöncülüğünde yürüttüğümüz projeyle ülke olarak 2023 yılı sonunda atıkların geri kazanılması noktasında yüzde 35’lere kadar ulaştık.” diye konuştu. 

'Proje, yeşil dönüşüm hedefine uygun gerçekleştirilecek'

Bakan Mehmet Özhaseki, Türkiye olarak yeşil dönüşüm hamlesini başlattıklarını kaydederek, “Dünya Bankası ile birlikte İklim Değişikliği Başkanlığımızın ana faydalanıcısı olduğu ‘Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi’nin uygulama sürecini bugün başlatıyoruz. Dünyada ilk örneği olacak olan bu proje, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programda yer alan yeşil dönüşüm hedefine uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. Bu kapsamda piyasa temelli mekanizmalarla yenilikçi yeşil teknolojinin kullanımının teşvik edilmesi, daha düşük karbonlu yatırım yapan işletmelerin ön plana çıkarılması, desteklenmesi gibi ana hedeflerimiz var.” dedi.