Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü

Sofraların yeni lezzeti gazerin hasadı yapıldı. 2024 yılı Gacer Hasadı Etkinliği dolu dolu geçti. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Develi ilçesi Epçe köyünde 2024 yılı Gacer Hasadı Etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Develi Belediye Başkanı Adem Şengül de katıldı. Başkan Şengül, biçerdöver ile gacer hasadı yaparken, gacerin sofralara gelinceye kadar geçirdiği aşamaları da Doğan Özdemir’in tesisinde yerinde inceledi.

Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü

Burada konuşan Şengül, genetiği bozulmamış ve Anadolu’nun serveti olan buğdayların ata tohumu olarak bilinen ‘Deveki Gaceri’ adıyla tescillenen buğday çeşidinin Develi Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve Kayseri Üniversitesi katkılarıyla sürdürülebilirliğin yanı sıra çoğaltıldığını aktarırken gastronomiye yeni lezzetler kazandırıldığını söyledi. 

Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü

Develi Belediyesi’nin girişimleri ile Türk Patent Marka Kurumu tarafından coğrafi tescili tamamlanarak koruma altına alınan Develi Gacer buğdayının yüksek kalitede protein, nişasta ve mineral içeriğine sahip, genetiği değiştirilmemiş, organik tarıma çok uygun bir ata tohumu olan ve en önemlisi çağımızın en büyük hastalığı olan obeziteye karşı alternatif bir ürün olduğunu belirten Şengül; “Gacer kullanımının yörede daha çok tercih edilmesi ve üretim sahasının daha da yaygınlaştırılması ve bu lezzetin Anadolu mutfaklarında yerini alması için gayret ediyoruz” dedi.

Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü

2008 yılında pirinç üretiminde oluşan sorunlar neticesinde Develi Belediyesi tarafından yöresel ata tohumları ve lezzetler araştırması esnasında gündeme gelen gacer ürünü ile ilgili gastronomi uzmanlarının ilgisi yanında akademik çevrelerin de ilgili bilimsel araştırma başlatmaları, Develi Belediyesi ve Kayseri Büyükşehir Belediyelerinin ekipman desteği Gacere olan ilgiyi her gecen gün artırmıştır.

Artık her yerde! İşte Develi'nin tescilli ürünü

Bütün bu gelişmeler sonunda ata tohumu Develi Gacer buğdayından elde edilen bulgur, gendime, nişasta ve unlu mamüller olarak ekmek, poğaça, simit, mantı, köfte, dolma, sarma, pilav, çorba, erişte, su böreği, tatlılardan baklava, kek, dolaz, helva gibi onlarca ürün elde edilerek sofralardaki lezzetlere lezzet katmaya başladı.